top of page

Το Αισθητηριακό Παιχνίδι και τα Οφέλη του

Γράφει η Μαρία Ψίλλια, Λογοθεραπεύτρια



Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Μέσα από τις αισθήσεις, μαθαίνουν και αποκτούν νέες εμπειρίες, ακόμα και όταν δεν είναι κοντά οι μεγάλοι.


Ποιες είναι οι αισθήσεις μας;

Εκτός από τις κλασσικές πέντε αισθήσεις (αφή, όραση, γεύση, ακοή, όσφρηση), υπάρχουν και άλλες τρεις: η αίσθηση της κίνησης και της βαρύτητας (αιθουσαίο σύστημα), η αίσθηση της θέσης του σώματος (ιδιοδεκτικό σύστημα), και η αίσθηση του τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας (ενδοδεκτικό σύστημα). Κάθε φορά που ένα παιδί έρχεται σε επαφή με ένα αισθητηριακό ερέθισμα, δημιουργούνται νέες συνάψεις στον εγκέφαλό του.


Τί είναι το αισθητηριακό παιχνίδι;

Αισθητηριακό παιχνίδι είναι κάθε δραστηριότητα που ενεργοποιεί μία ή περισσότερες από τις αισθήσεις του παιδιού. Μπορεί να περιλαμβάνει παιχνίδι με υλικά της φύσης (όπως φύλλα, άμμο, χώμα) ή της κουζίνας μας (όπως αλεύρι, ρύζι, κουζινικά σκεύη).



Ποια είναι τα οφέλη του αισθητηριακού παιχνιδιού;


  • Γνωστική Ανάπτυξη

Το αισθητηριακό παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να παρατηρούν, να δοκιμάζουν και να εξερευνούν. Αυτό ενισχύει την ικανότητά τους να επιλύουν προβλήματα και να κατανοούν τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος.


  • Γλωσσική Ανάπτυξη

Τα παιδιά εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους περιγράφοντας τα υλικά και τις ενέργειές τους. Αναπτύσσουν τις αφηγηματικές τους ικανότητες εξηγώντας τι κάνουν και τι παρατηρούν.


  • Κινητικές Δεξιότητες

Δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι με πλαστελίνη, άμμο, νερό και διάφορα εργαλεία βοηθούν στην ανάπτυξη των λεπτών και αδρών κινητικών δεξιοτήτων των παιδιών.


  • Προσωπική, Κοινωνική και Συναισθηματική ανάπτυξη

Μέσα από το αισθητηριακό παιχνίδι, τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται, να μοιράζονται και να περιμένουν τη σειρά τους. Επίσης, μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να ανακουφιστούν από το άγχος.


  • Δημιουργικότητα και Φαντασία

Τα παιδιά ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και να δημιουργούν ιστορίες και σενάρια με τα διάφορα υλικά που έχουν στη διάθεσή τους.


  • Μνήμη και Συγκέντρωση

Αναπτύσσουν τη μνήμη και τη συγκέντρωσή τους, καθώς παραμένουν προσηλωμένα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.


  • Αισθητηριακή Επεξεργασία

Για παιδιά με αισθητηριακές δυσκολίες, το αισθητηριακό παιχνίδι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, καθώς τα βοηθά να νιώθουν πιο άνετα με διαφορετικές υφές, μυρωδιές και ήχους.



Το αισθητηριακό παιχνίδι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς προσφέρει πολλαπλές ευκαιρίες για γνωστική, γλωσσική, κινητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη.

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page